Karajan Jenggala

Karajan Jenggala

Karajan Jenggala (1042 M nganti 1045 M), iki pecahan saka karajan Kahuripan sing dibagi loro dening prabu Airlangga taun 1042 Masehi utawa 963 Saka. Karajan Jenggala iki ngeliputi wilayah delta kali Brantas utawa ing sekitar kabupaten Sidoarjo saiki, dadi nguasai pelabuhan-pelabuhan uga ibukuthane ngewarisi ibukutha karajan Kahuripan.

Wilayah kakuasaan Jenggala uga ngeliputi wilayah Malang, Surabaya, Rembang lan Pasuruan utawa meh kabeh pesisir lor Jawa Wetan.

Sejatine Prabu Airlangga mecah karajan dadi 4 utawa 5 bageyan ning sing berkembang mung Jenggala karo Kediri (utawa Pangjalu/Panjalu), malah Jenggala akhire uga hilang merga nggabung karo Kediri. Ana pirang-pirang versi sing nyrita’ake penggabungan Jenggala karo Kediri iki, ana sing disebabke ana perkawinan politik antara raja Kediri karo putri Jenggala yaiku putri Kirana uga ana sing nyebut yen Jenggala kalah perang lawan karajan Kediri.

 Peninggalan

Radha angel nggole’ peninggalan saka karajan Jenggala iki, ana candhi Prada ing dhusun Reno Pencil kabupaten Sidoarjo ning candhi iku dirusak pendhudhuk ing taun 1965 (peristiwa G 30 S/PKI).

Ing jaman mbiyen wektu tata pemerentahan ing kabupaten Sidoarjo tesih nganggo sistem lawas, kabupaten iki dibagi dadi pirang-pirang Kawedanan (setingkat karo Kecamatan saiki), yaiku antarane ana sing jenenge Kawedanan Jenggala, ning saiki wis dihapus.

Peninggalan liya yaiku kesenian wayang lan uga gamelan Jawa pesat perkembangane ing jaman karajan Jenggala iki, mulane yen nyrita’ake sajarah kesenian-kesenian Jawa iku mesthi kesebut jeneng-jeneng panguasa katurunan Airlangga iki. Raden Panji Asmarabangun, putra Lembu Amiluhur iku dianggep pencipta wayang wong malah dadi dhalang ing pagelaran wayang ing Kraton Jenggala. Nganti saiki urung ana kepastian apa tokoh Panji Asmarabangun iki pada karo tokoh Panji Rawisrengga sing nganggo gelar Sri Suryawisesa, raja Jenggala kaping loro, uga urung ana kepastian apa tokoh raden Panji Ino Kartapati (utawa kadhang disebut Raden Panji Kasatrian) sing ahli gamelan iku pada karo tokoh Panji Rawisrengga.

 Silsilah

Ing sumber liya disebut yen raja pertama karajan Janggala iku Jayanegara, lantes diganti dening putrane yaiku Wajadrawa, Wajadrawa lantes njodohake putine yaiku Putri Kirana karo Raja karajan Kadiri yaiku Kameswara. Perkawinan (politik) iki nyebabake Jenggala lebur ing Pangjalu lan tamat riwayate.

Wiki letter w.svg Artikel perkawis Karajan Jenggala punika taksih arupi seratan rintisan. Panjenengan saged mbiyantu Wikipedia ngembangaken.
Karajan Kahuripan > Karajan Jenggala > gabung karo Karajan Pangjalu

Krajan ing Jawa

0-600 (Hindu-Buddha Mataram Kuna): Salakanagara | Tarumanagara | Galuh | Sundha | Kalingga | Kanjuruhan
600-1500 (Hindu-Buddha): Mataram Kuna, Medang, Kahuripan, Janggala, Pangjalu, Singhasari, Majapahit, Pajajaran, Blambangan
1500-saiki (Islam): Demak, Pajang, Banten, Cirebon, Sumedang Larang, Mataram Enggal, Yogyakarta, Surakarta, Mangkunagaran, Pakualaman

http://jv.wikipedia.org/wiki/Karajan_Jenggala dicpi tgl 15-6-2011 jam 07.00 wib 

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s