THIWUL

Thiwul kuwi panganan edi peni sing digawe saka gaplek.Gaplek asale saka tela kaspa utawa tela jendal sing dionceki, dikum, lan dipepe nganti garing.Gaplek ana sing digawe gathot lan ana sing digawe thiwul.Gaplek sing digawe gathot rupane ireng merga dikum suwene sedina sewengi banjur dikrukup.Gaplek mau bisa disimpen nganti sawetara waktu.

Jaman biyen, thiwul kuwi pinangka panganan baku masyarakat Gunung kidul, Wonogiri, Pacitan, lan Bantul saperangan.Nanging, saiki panganan bakune wis wujud beras.Mula bocah-bocah cilik saiki ing tlatah Gunung kidul, Wonogiri, Pacitan, lan Bantul bisa uga wis ora tepung marang thiwul.Kamangka isih akeh wong sing padha kangen karo rasane thiwul sing menut-menut kuwi.

Thiwul rasane menut-menut lan gatot kenyil-kenyil rada pliket.Thiwul lan gathot bisa kanggo panganan baku gantine beras.Thiwul, kandhutan glukosane utawa kadar gulane luwih sithik tinimbang beras.Mula, thiwul cocog kanggo dhiet, ugo cocok kanggo wong sing lara gula lan mag.

Saiki thiwul lan gatot dadi panganan sing ngangeni lan mengini.Mula, ing dusun Wonolopo, Desa Canden, kabupaten Bantul, masarakate akeh sing padha bakulan thiwul lan gathot.Gawe thiwul lan gathot, wiwit nggiling gaplek, ngayaki glepung nganti mungkusi utawa ngepaki kuwi meh sewengi natas.Menawa wiwit jam 19.00 rampung jam 03.00 esuk.Banjur dipasarake ing pasar-pasar tradisional lan ing kutha.Malah kepara lengganane wis padha mara tutup dhewe ing omah-omah.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s